Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a fi Microîntreprindere în 2023?

30/09/20220

 

În Monitorul Oficial nr. 716 din 15 iulie 2022 a fost publicată Ordonanța nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru abrogarea Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități.

 

Prezentăm în continuare una dintre cele mai importante modificări fiscale: impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Cum te pregătești ca antreprenor pentru anul 2023?

 

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a fi Microîntreprindere în 2023?

 

Se introduc noi condiții cumulative care trebuie îndeplinite pentru ca o persoană juridică să poată fi încadrată ca plătitor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor:

 • În anul fiscal precedent să fi realizat venituri ce nu depășesc echivalentul în lei a 500.000 euro;
 • Să nu realizeze venituri din consultanță și/sau management într-o proporție mai mare de 20% din veniturile totale;
 • Să aibă minimum un salariat cu normă întreagă;
 • Acționarii/asociații să nu dețină mai mult de 25% din titlurile de participare la mai mult de trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor.

 

Se mențin și începând cu 1 ianuarie 2023 condițiile:

 • Capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
 • Nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătoresti, potrivit legii;

 

Persoanele juridice care nu intră sub incidența impozitului pe veniturile Microîntreprinderilor

 

Se introduc noi categorii de persoane juridice române care nu pot aplica regimul microîntreprinderilor:

 • Persoanele juridice care desfăşoară activităţi în domeniul bancar;
 • Persoanele juridice care desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital si activități de intermediere în aceste domenii;
 • Persoane juridice care desfășoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc;
 • Persoanele juridice care desfășoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale.
 • Reguli noi de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii

 

Începând cu 1 ianuarie 2023, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor devine opțional. 

 

Persoanele juridice pot opta pentru aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor începând cu anul fiscal următor, dacă îndeplinesc condițiile menționate anterior și dacă nu au mai fost plătitoare de acest impozit după 1 ianuarie 2023.

Persoanele juridice nou-înființate pot opta pentru aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal sub rezerva îndeplinirii anumitor condiții – dacă condițiile legate de deținerea capitalului social de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale și dacă asociații/acționarii nu dețin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, incluzând și persoana care verifică îndeplinirea condițiilor dacă sunt îndeplinite la data înregistrării în registrul comerțului, iar cea legată de existența unui salariat este îndeplinită în termen de 30 de zile inclusiv de la data înregistrării persoanei juridice respective.

 

S-a eliminat opțiunea pentru microîntreprinderile care au subscris un capitalul social de cel puțin 45.000 RON și au cel puțin 2 salariați de a aplica sistemul de impozit pe profit.

 

Cota de impozitare pentru Microîntreprinderi

 

Noul sistem de impozitare al microîntreprinderilor prevede o cotă de impozit de 1% indiferent de numărul de salariați (abrogă cota de 3%).

 

Reguli de ieșire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderii în cursul anului

 

În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o persoană juridică nu mai îndeplinește condițiile prevăzute de Codul Fiscal (ex. plafonul de venituri de 500.000 euro, ponderea veniturilor realizate din consultanță/management, condiția referitoare la asociați/acționari, etc.), aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care nu mai este îndeplinită una dintre aceste condiții.

În cazul unei microîntreprinderi cu un singur angajat al cărui raport de muncă încetează, aceasta are obligația ca în termen de 30 de zile să angajeze un nou salariat cu contract de muncă pe durată nedeterminată sau determinată pe minimum 12 luni pentru a rămâne în sistemul de plată al impozitului pe microîntreprindere.

De asemenea, în cazul în care raportul de muncă este suspendat, potrivit legii, condiţia referitoare la deţinerea unui salariat se consideră îndeplinită dacă perioada de suspendare este mai mică de 30 de zile şi situaţia este înregistrată pentru prima dată în anul fiscal respectiv.

Totodată începând cu 1 ianuarie 2023 Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități se va abroga. Persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN HoReCa pot opta începând cu 1 ianuarie 2023 pentru plata impozitului pe venitul microîntreprinderilor sau pentru plata impozitului pe profit.

Microîntreprinderile care, în anul 2023, devin plătitoare de impozit pe profit ca urmare a neîndeplinirii condițiilor comunică organelor fiscale competențe ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal 2023.

 

Tu ce alegi pentru noul an? Plătitor de impozit pe venit sau impozit pe profit?

Dacă ai nevoie de consultanță și ghidare în sfera fiscală și contabilă pentru a lua decizii optime afacerii tale, lasă-ne mesajul tău pe adresa de email office@dcconta.ro. 

 

Adăugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

DATE DE CONTACTD & C Conta
Vă stăm mereu la dispoziție pentru orice detaliu din domeniu doriți să aprofundați.
ADRESA NOASTRĂBucurești - Sector 1, România
https://www.dcconta.ro/wp-content/uploads/2021/02/img-footer-map-dcconta.png
SOCIAL MEDIARămânem conectați
Te invităm să ne urmărești și pe rețelele sociale pentru ultimele noutăți din domeniu
DATE DE CONTACTD & C Conta
Vă stăm mereu la dispoziție pentru orice detaliu din domeniu doriți să aprofundați.
ADRESA NOASTRĂBucurești - Sector 1, România
https://www.dcconta.ro/wp-content/uploads/2021/02/img-footer-map-dcconta.png
SOCIAL MEDIARămânem conectați
Te invităm să ne urmărești și pe rețelele sociale pentru ultimele noutăți din domeniu

Made with ♥️ by Digitally.Plus. Toate drepturile rezervate.

Made with ♥️ by Digitally.Plus. Toate drepturile rezervate.

Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experiență mult mai bună de navigare. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.