Începând cu 1 ianuarie 2023, pentru clădirile rezidențiale cota de impozitare va fi minimum 0.1% aplicată asupra valorii clădirii, iar pentru clădirile nerezidențiale va fi minimum 0,5% asupra valorii clădirii. Prin excepție, clădirile nerezidențiale utilizate în scop agricol sunt impozitate cu o cota de 0.4% aplicată asupra valorii clădirii.
Cota impozitului/taxei pe clădiri se stabilește prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului București, această atribuție revine Consiliului General al Municipiului București.
Pentru clădirile care au în componență atât spații cu destinație rezidențială, cât și spații cu destinație nerezidențială, impozitul/taxa pe clădiri se determină în funcție de destinația suprafețelor cu o pondere mai mare de 50% și se calculează prin aplicarea cotei corespunzătoare destinației majoritare, asupra valorii întregii clădiri.
De asemenea, se introduc modificări în ceea ce privește valoarea impozabilă a clădirii. Astfel, valoarea impozabila a clădirii se va stabili prin raportare la Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România.
În situația în care valoarea din Studiile de piața administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România este mai mica decât valoarea impozabila înregistrata la data de 31 decembrie 2022 conform reglementarilor în vigoare la acea data, cotele de minimum 0.1% (pentru clădiri rezidențiale), respectiv minimum 0.5% (pentru clădiri nerezidențiale) se vor aplica asupra valorii înregistrate la data de 31 decembrie 2022.
Totodată se elimină diferențele de impozitare în funcție de calitatea proprietarului (persoana fizică sau persoană juridică).
Dacă ai nevoie de consultanță și ghidare în sfera fiscală și contabilă pentru a lua decizii optime afacerii tale, lasă-ne mesajul tău pe adresa de email office@dcconta.ro.